新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 14664|回復: 69

[請教] 升級的決擇

剛得到家中老細批准撥款45-50k升級器材,而家用緊MF A200 推一對雜牌座地喇叭。
如果升級,應該將所有budget用黎買喇叭,定係應該分一半用黎換擴音機?
我主要聽jazz同人聲,首選換返座地喇叭。同埋短期內都唔會諗住再升級。
希望各位師兄幫手比啲意見,謝謝。
A200 都有番咁上下年紀,換埋佢啦!
五皮野兩件的話,喇叭預算我會預 25 - 30 K
回復

多謝師兄意見,其實部MF早排拎咗去大執,絕對身體健康,要考慮嘅只係質素。
回復

我就會用盡budget換一件擴音機或喇叽
回復

同意樓上師兄所講,用晒啲畢直係一件器材上
以樓主嘅情況,是想換座地喇叭,我認為擺晒畢直入去換喇叭會較為合宜,以50K價位會容易找到更多合適嘅升級座地喇叭選擇
回復

賣了你现在的喇叭,再加大一些畢值,買對 Volent 3.5 喇叭。
你先去Ben Lau 處聽,然後再去其他地方聽雙倍價錢的。
回復

不如合并機和喇叭一齊換本港的產品啦。Volent喇叭和YS Audio,hiendy好多會員都用緊,口口卑不錯

評分

查看全部評分

回復

用盡五皮買 amp 用黎配樓主話用開既雜牌喇叭?門不當戶不對,咪即係叫佢準備再洗多幾皮!
又如用盡五皮買喇叭夾番部 A200,咁真係要睇買咩喇叭嘞,A200 能否應付又能發揮到對新喇叭幾多成!
所以如樓主諗住要有排聽的話,比我一定買兩件,重新配搭過,選擇一定較自由,匹配性同可聽性都較有保證!亦肯定比你而家 A200 + 雜牌喇叭好聲得多!
回復

我估計樓主是很喜歡A200,所以先會執番靚部Amp,咁放晒畢直入去座地喇叭度,應該唔會浪費咗對座地喇叭掛

如果擔心部Amp夾唔到對新喇叭,咁最好買之前係可以搬埋部Amp去一齊試,咪穩陣啲囉!

到將來樓主覺得部Amp真係要換時,再考慮升級埋佢
回復

如果真係咁想 keep 番 A200 倒不如慳D買對兩三皮左右既 Speaker 算了,有剩錢仲可以諗吓 upgrade 埋個 source 添,始終覺得揾 A200 配對五皮喇叭有D怪!除非樓主唔介意短期再花錢啦!
回復

樓主主要聽Jazz及人聲,唔係古典大棚,我諗A200都應該唔會有太大問題掛,搬埋部機去試新喇叭播非大棚類別音樂,看效果是否滿意,就更加穩陣啦!
咁樓主係試嘅過程中,自己可以評估下部A200是否適合推而家啲50K價位嘅座地喇叭,唔得就再決定是否買低一級喇叭,然後就換/買高一級嘅Amp

評分

查看全部評分

回復

部腦儍佐,post 錯

回復

忽然醒起一隻冷門嘢, Vienna Acoustics Concert Grand Series.

優點是靚仔、效率高、音樂感好亦較易夾機, 可以說是user friendly + Wife Acceptance Factor 兼得。

缺點是此系列 聲底斯文 Rock得吾夠兇狠, 遇上大爆棚可能吾夠過癮,再講白 D 係有點音染但小弟覺得可以接受,聽 Jazz 、人聲、古典都好OK 噃 。

這系列我偏愛 Baby Beethoven Grand 卻要 最少 250 sq. feet 空間發揮。空間細些可考慮細佬 Mozart Grand 三皮左右搞掂。

剩下彈藥儲起來遲 D 加追撥款升級 Amplifier 又可以開心多一次。

評分

查看全部評分

回復

多謝咁多位師兄意見,執返部A200最主要原因係當時中毒未深,諗住整返部amp,求奇聽到歌就算,到之後上hiendy後就開始中毒,先夠膽同老細申請budget

所以換埋擴音機絕對係可以考慮(雖然全A類絕對有佢吸引之處)。

睇黎擴音機連喇叭一齊換較為可取,咁要開始四圍去試機了。
回復

JackFong@FB 發表於 2016-9-16 19:55
多謝咁多位師兄意見,執返部A200最主要原因係當時中毒未深,諗住整返部amp,求奇聽到歌就算,到之後上hiend ...

最近我好鐘意Sansonic依隻品牌, 代理係標緻音響, 你可以去聽聽先
回復

racewong 發表於 2016-9-16 22:25
最近我好鐘意Sansonic依隻品牌, 代理係標緻音響, 你可以去聽聽先

謝謝版主
回復

喇叭建議必換,無論係淨換喇叭或喇叭 + amp. !

如果係我,我會先換喇叭用A200推番先, 煲下兼聽真D喇叭聲底, 兼且同步儲多一輪錢,用來預備遲D換 amp. !

評分

查看全部評分

回復

MingSir 發表於 2016-9-16 23:25
喇叭建議必換,無論係淨換喇叭或喇叭 + amp. !

如果係我,我會先換喇叭用A200推番先, 煲下兼聽真D喇叭聲底 ...

我很贊同!

一鑊過換對最靚既喇叭, 用部A200煲住先, 等儲夠錢先買部靚機推佢.
回復

racewong 發表於 2016-9-16 23:56
我很贊同!

一鑊過換對最靚既喇叭, 用部A200煲住先, 等儲夠錢先買部靚機推佢. ...

贊同x2
回復

racewong 發表於 2016-9-16 23:56
我很贊同!

一鑊過換對最靚既喇叭, 用部A200煲住先, 等儲夠錢先買部靚機推佢. ...

我很贊同x3

回復