新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 6854|回復: 34

[線材] 威馬地線插後感 (已加初步聽感)

點解係插後感呢,因為我未聽
呢條地線,之前見其他師兄正面評價後已經想買好耐,不過我啲電制位full 晒,無位再可以插呢條地線,所以一路未買,今日上去搵馬爺入手,條線一如其他威馬線材,手工令人滿意
今日決定買多個cheap 雞拖板,執下啲電制位,插啲電話,ipcam啲無謂野,等有位去插條地線
不過一攪啲線就弊,好多都"cake" 住晒,雖然我無啲咩大蛇,但都有堆蛇仔,結果左捐右捐,將堆蛇仔左扭右扭,又攪左成個鐘有多,結果一衆hiendy 師兄慶祝緊六周年大日子,我就俾堆蛇仔攪到身水身汗
每次同啲蛇仔搏鬥完,都會諗,用黑雞咪好lor, 點扭都掂,差啲打個蝴蝶結都得,不過好快,又繼續上各大forum 吸毒
聽日再抽時間聽下加左地線嘅效果先

評分

查看全部評分

師兄,也包膠!!
回復

恭喜!期待包膠
回復

星期日一早出街, 出去前開左機由佢播下歌, 下午返屋企聽下覺得都幾順耳, 唔太留意住, 輕鬆聽下歌先
琴晚放工又聽個零鐘, 感覺d聲比未加前啖定左, 亦更加Live, 真係幾舒服, 不過好似細聲左,volume 要調大返2-3db
我見PhantomGTR 師兄話條線煲下仲好, 我都期望一, 兩個月後, D聲會更加好
依家攪到心思思想入埋個銀地盒, 一套咁用
回復

oasis789 發表於 2016-9-27 13:09
星期日一早出銜, 出去前開左機由佢播下歌, 下午返屋企聽下覺得都幾順耳, 唔太留意住, 輕鬆聽下歌先
琴晚放 ...

GREAT! 師兄,一頭半個月都已幾唔同。你有空就甩返開條線 (我條係蕉插,好易插同拔),看看個分別如何?
回復

PhantomGTR 發表於 2016-9-27 13:18
GREAT! 師兄,一頭半個月都已幾唔同。你有空就甩返開條線 (我條係蕉插,好易插同拔),看看個分別如何? { ...

等我用多幾日,weekend 又試下
回復

oasis789 發表於 2016-9-27 13:21
等我用多幾日,weekend 又試下

昨晚我有朋友嚟聽嘢,話唔信呢條線有作用。我係佢面前拔走,聽返頭先個一段,再插返,又聽返個一段,個聲音的改變佢自己都啞咗。

我覺得成套機 live 好多,聲音立體好多,音場的深度大好多,亦都更闊,聲音亦都從容好多。你又試下。
回復

PhantomGTR 發表於 2016-9-27 13:27
昨晚我有朋友嚟聽嘢,話唔信呢條線有作用。我係佢面前拔走,聽返頭先個一段,再插返,又聽返個一段,個聲 ...

你地用響邊個位置?
回復

bigpun1975 發表於 2016-9-27 14:13
你地用響邊個位置?

我有兩個地盒:
A) 師兄DIY 的30lbs 地盒:接switch、DAC、前級、後級。
B) 剛買的 listening 2.1kg 地盒:接 router, nas, fanless PC。

B的效果仲係到測試中,不過 過A 的效果很明顯。以前 A 只係接前級或DAC,後來有其他師兄建議試下接多幾樣看看,原來真係又好正面。係接後級個分別就無咁明顯。

當中試過連電視都接埋落去 A , B (分開時候接),畫面改進很大,黑白分明好多。不過唔知點解過得兩日左右就會令喇叭出現 deedee 聲。

師兄你又點接?
回復

PhantomGTR 發表於 2016-9-27 14:49
我有兩個地盒:
A) 師兄DIY 的30lbs 地盒:接switch、DAC、前級、後級。
B) 剛買的 listening 2.1kg 地盒 ...

之前試過Gutwire, 直插amp
回復

PhantomGTR 發表於 2016-9-27 14:49
我有兩個地盒:
B) 剛買的 listening 2.1kg 地盒 ...

地盒我用緊另一個本地seller 嘅,接左去Dac 呢integrated amp, 依家加左呢條銀地線接去Wilmer 個MPF
回復

oasis789 發表於 2016-9-27 14:56
地盒我用緊另一個本地seller 嘅,接左去Dac 呢integrated amp, 依家加左呢條銀地線接去Wilmer 個MPF  ...

MPF 係....?? 
回復

Mini power factory
對我黎講佢主要作用係拖板咁用,我成套2.0都駁晒落佢度供電,不過據當時扒文:

(這Power內同時裝有濾波電路及天然礦石, 六個電源插位中紅色的兩個是有雙重過濾(合DAC/CDP)而白色的四個就只用一重(合AMP).

還有這PB側面有個插口是以Ground Cube(即地盒)作藍本的, 可以接上Ground Cable將音響器材(特別是數碼器材)的雜訊吸收.)

以上括號嗰段係copy 網上其他師兄資料

不過據馬爺所講,呢件product discontinue 了
回復

oasis789 發表於 2016-9-27 15:16
Mini power factory
對我黎講佢主要作用係拖板咁用,我成套2.0都駁晒落佢度供電,不過據當時扒文:

呢個我都有見過,係個師兄DIY,借過俾我玩,真係好好效果。

馬爺大可以諗下做返呢個 product。
回復

PhantomGTR 發表於 2016-9-27 15:47
呢個我都有見過,係個師兄DIY,借過俾我玩,真係好好效果。

馬爺大可以諗下做返呢個 produ ...

做唔返,機殻廠見我頭兩批賣得快,第三批就想搶錢,我咪停囉!反正都香港賣左三十幾隻、大陸賣左二百幾隻,當做見好收手囉
回復

wilmerworkshop 發表於 2016-9-27 15:57
做唔返,機殻廠見我頭兩批賣得快,第三批就想搶錢,我咪停囉!反正都香港賣左三十幾隻、大陸賣左二百幾隻 ...

無緣......
回復

搞緊隻堅 d 嘅
回復

拭目以待
回復

回復

好似好吸引,唔知幾銀呢?
回復