新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 6281|回復: 28

[分享] 6週年後感-我的第一次音響聚會

各位大佬師兄好,小弟PIGPIGCHU係新手一名,從未接觸過HIFI,黑膠。今日可惜要開工,出席唔到5點開始既「萬千星輝唱黑膠」,而呢次我都係第一次參加呢類既音響聚會,真係睇界大開。

初時好擔心同檯既朋友係乜水,我又咩人都唔識,會唔會好悶......但係抱著咩都試下嘅心情,心裡好忐忑不安咁行上百樂門呢條天梯。

一入到房時,先交底銀兩,就求求期搵個位座。之後其他師兄一個一個咁坐底,我又怕羞又唔識音響野(屋企一套HIFI 都無,只係用一對EGG 藍牙喇叭聽下歌,用電話聽下Spotify 等),其他師兄交流既音響野我咩都唔識,完全無得搭爹。只好做個八卦的聆聽者,四圍偷聽。

最期待的環節當然係抽獎啦,我就抽到 Entreq Mini Wraps,雖然對我黎講暫時係無咩用,但希望日後到我買到一套膽機時就用得著(我鐘意膽機嘅聲,同電子聲唔同,我唔識形容)。

全晚最精彩既節目,我相信係兩名典堂級既嘉賓表演,雖然短短幾首歌,對我呢個80後真係好震撼。
我好記得陸寶哥講「外表唔得就做幕後,一定要堅持自己。」
我又記得棠哥講「82年去TVB唱劇習主題曲-忘盡心中情(實不相瞞呢年小弟先出世)呢首真係經典金曲,我完全感受到棠哥個種台形氣魄,真係大將之風。而難為正邪定分界,我都好鐘意,呢d歌詞好正,百聽不厭。

最後,衷心祝福Hiendy越做越成功,會員數爆升,衝爆百樂門。下年聚會我都會出席!多謝各位指教!

仲有我有整頭像架!

評分

查看全部評分

常道欣賞音樂能陶冶性情,用較講究器材(所謂開始發燒)更能發掘出音樂的魅力,令這嗜好昇華;
祝你未來更愛音樂
回復

Hiendy 有好多好的分享文章。慢慢睇,睇得多知得多。

我都好想去晚宴, 不過我住在外國,冇得去。

評分

查看全部評分

回復

唔使拘謹,呢度d 師兄好玩得又好肯教人~
回復

一次生,二次熟,三次你大鑊

評分

查看全部評分

回復

多謝,希望你感受到我們的誠意

評分

查看全部評分

回復

音響界真要有後生仔支持下嘅!
多啲上來Hiendy啦,好快你就會「知道」好多嘢,不過知得多就.....
回復

bigpun1975 發表於 2016-9-25 09:26
多謝,希望你感受到我們的誠意

大家都好有誠意,真心放毒,導人升仙。

評分

查看全部評分

回復

我以前未發燒前,聽歌就係聽歌,開始發燒後,才知咩叫真正音樂,完全兩個世界
回復

eds60 發表於 2016-9-25 09:34
大家都好有誠意,真心放毒,導人升仙。

好似的癮君子話,試一試快活過神仙

評分

查看全部評分

回復

我都想出席,臨時有嘢做,報咗名都唔來得,錯過咁精彩嘅活動!
回復

真係好正嘅一個聚會,我都係第一次參加,氣氛一流,六寶同棠哥唱現場無得頂。
雖然我自己都冇玩黑膠,但都好鍾黑膠啲聲。
又有幾位資深音響前輩講解同分享,真係獲益良多。
再次多謝咁多位出心出力嘅前輩,同一眾讚助商,令到昨晚 Hiendy 6 週年晚晏咁成功。
祈望 Hiendy 越做越成功,下年包起百樂,再黎去會展。
回復

你盒Entreq Mini Wraps係好野黎架.

自己上網SEARCH下就知自己抽到寶了.
回復

HIENDY的目標正正就是要吸引多D後生仔進入兩聲道的毒海.

你以後對產品有咩問題都可以上黎出POST請教一下咁多位師兄, 佢地個個都好樂意幫手落毒.
回復

kawings 發表於 2016-9-25 11:42
真係好正嘅一個聚會,我都係第一次參加,氣氛一流,六寶同棠哥唱現場無得頂。
雖然我自己都冇玩黑膠,但都 ...

好...十週年就去會展攪.
回復

happy_teacher 發表於 2016-9-25 11:42
我都想出席,臨時有嘢做,報咗名都唔來得,錯過咁精彩嘅活動!

的確, 無黎到既師兄係一大損失呢.
回復

bigair 發表於 2016-9-25 10:42
我以前未發燒前,聽歌就係聽歌,開始發燒後,才知咩叫真正音樂,完全兩個世界 ...

大氣兄, 多謝支持HIENDY
回復

eds60 發表於 2016-9-25 01:37
Hiendy 有好多好的分享文章。慢慢睇,睇得多知得多。

我都好想去晚宴, 不過我住在外國,冇得去。 ...

60兄 感同身受 除咗周年晚宴 重有8月份的音展

評分

查看全部評分

回復

法国明 發表於 2016-9-25 14:29
60兄 感同身受 除咗周年晚宴 重有8月份的音展

。下年我地攪個現場直播比你地一齊分享我地既喜悅

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2016-9-25 14:52
。下年我地攪個現場直播比你地一齊分享我地既喜悅