新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12834|回復: 28

[分享] 眾裡尋他,還是覺得佢最好。。。喇叭篇

一直想換喇叭,在放售舊愛ProAC。。。直致上星期售出。。。心想又是尋找新歡的慢長日子了。。。但可能真是忍受唔到太耐冇音樂聽,聽了很多ching意見,也看了很多師兄們的分享,也去試了數款Budget內的喇叭,最終到係買咗佢,一對我兩年多前已經很喜歡,更向朋友推介的喇叭,當時一來對舊愛仍很好,二來當年真係唔捨得。。。但今天下定決心,還是覺得這種音較適合自己。。再到牛羊試聽,再被其吸引著。。。所以舊愛走後一星期。。唔再三心兩意。新歡入門。。食樹皮煲喇叭的日子開始了

有兩個大箱入宅。。

有兩個大箱入宅。。
IMG_6368.jpg IMG_6394.jpg

評分

查看全部評分

好靚,恭喜有新喇叭
回復

好靓的喇叭哦!听人声一流呢!夹埋金仔是不二的选择。。。

回復

Very beautiful.
回復

恭喜,恭喜,歡迎加入atohm gt2.0的大家庭,等你煲下先再多啲交流下
回復

Congratulation!! Very nice speaker!!
回復

恭喜你終於決定買GT2.
回復

恭喜晒~~~ 正呀喂
聽聽吓可能升前後級金仔
回復

恭喜樓主期待包膠
回復

前後級走唔甩
回復

先多謝咁多師兄的意見!前後級暫時應該唔會了。。。係都想再換CDP或DAC先啦!之先在考慮時,除了聲音是自己喜歡之外,部amp是否夠足夠能力去控制,都是考慮的重要因素,曾經想過上B&W D系或Dynaudio ,但怕最終唔夠力,浪費了對喇叭
昨天試了一整天,聽了很多不同音樂,可以有小小分享,單單在剛開箱的表現,各方面也完全拋離之前用開的ProAC, 尤其是聽動態音樂時的活靈活現和那個清晰的場面都交代,試聽「Diamonds and Rust in the Bullring」時那種氣氛和感染力,即時讓我肯定自己冇買錯!已往聽ProAC時,最令我陶醉的是聽女聲時那份如泣如訴的人聲味道,但聽其它音樂時總覺得場面不夠大,氣氛不足,交待唔到咁!不過始終是剛開聲,再煲多一年半載,相信才可以見到GT 2的真正實力吧!

評分

查看全部評分

回復

chakat 發表於 2016-10-16 08:37
先多謝咁多師兄的意見!前後級暫時應該唔會了。。。係都想再換CDP或DAC先啦!之先在考慮時,除了聲音是自己 ...

其實PROAC都係一對好喇叭, 佢既音場都可以SET得好靚.

不過你對新GT2.0堅靚仔, 我都好鐘意.

評分

查看全部評分

回復

Thanks 版主,多謝你之前的寶貴意見!
唔係話Pro AC唔好,只是一來D18是比較入門級別,和Atohm比是不公平(售價也相差一半有多)。如版主所言ProAC的定位是容易的,所以在聽小品時,提供到很好的音場,尤其是在工作了一整天,疲倦時座下靜靜聽ProAC,那份輕撫心靈的聽感真是一絕,只是人總是多心吧。。。。要輕撫、又要激情。。。

評分

查看全部評分

回復

chakat 發表於 2016-10-16 09:23
唔係話Pro AC唔好,只是一來D18是比較入門級別,和Atohm比 ...

Ching,原來我同你完全一樣喎,我未換gt2之前都係用proac d18喎
回復

先多謝咁多師兄的意見!前後級暫時應該唔會了。。。係都想再換CDP或DAC先啦!之先在考慮時,除了聲音是自己 ...

恭喜買到心頭好
回復

chakat 發表於 2016-10-16 09:23
唔係話Pro AC唔好,只是一來D18是比較入門級別,和Atohm比 ...

Proac 又真係達唔到Atohm 級數嘅
回復

恭喜
回復

師兄,GT2是可以灌沙玩,你有冇試過呀?
我朋友試過 話反應都幾大呀。
回復

lowhi 發表於 2016-10-18 21:15
師兄,GT2是可以灌沙玩,你有冇試過呀?
我朋友試過 話反應都幾大呀。

Ching,農夫有提過,但想等到煲熟咗先。。。暫時只是每天聽兩三個鐘,希望發D入佳境,再試下後面的調教制,再灌沙,換線。。。。等等
回復

師兄, 可否PM價錢?
回復