新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 6680|回復: 18

[分享] 我的第一條 Valhalla 電源線

我以前未用過任何 Nordost 線材。 因玩地線而開始入手 Valhalla 地線。 在短短的3個月內,我已有7條 Valhalla 和 一條 V2 地線在手。 用過後,真係一條不歸路。 第8條將會短期內到手。

最近收到了一條1米有古河電源插 FI 11M-N1(G)。 我的朋友是用作電源線。 我嘗試下 Valhalla 作為電源線的效果。

我在雜誌、網上測試報告和朋友的分享。 我大約知道 Valhalla 的強與弱項。 強的地方對我來說不太重要。弱的地方,偏偏是我認為最重要之處。

我試了3部器材,因長度限制,有些器材試不到。先試 EAR834P phono amp。 本來是用普通的電源線。 基於我的黑膠系統好弱,分別是有,但不算大。用 Valhalla 後,高音通透和向上伸延。 低音較乾淨。

跟著試用在一件數碼器材的 LPS。此部數碼器材的機種,我相信現在已没有人用了。我覺得有效,所以仍在使用中。 LPS 的 AC inlet 是古河 AC inlet(R)。 Fuse 已换上 HiFi Tuning Supreme。連接 LPS 的電源線是平價的古河(忘記型號)。 電源線是我擁有超過10年, 具百搭性能的電源線 Harmonic Tech ProAc10 Fantasy。 用在 CD transport 、 DAC 、前和後級也有不錯表現。 當年的 ProAc11 是我第一條發燒電源線。

用了 Valhalla 後,真的相差太遠。 和用 Valhalla 地線改善程度一樣大和改善之處相類似。 背境寧靜、聲音生猛、高音伸延更高而不會刺耳。 樂器更立體和聚焦。

我會把這條 Valhalla 電源線用在 LPS。 不會被我斬頭,變成地線。應該不會換插頭了, 這條 1米 Valhalla 的原價已比這件器材加上 LPS 貴。好彩是朋友平讓給我,我才有機會一嘗 Valhalla 的聲音。連接 LPS 的平價古河電源線,睇嚟都要換走。我手上有2條半米 Valhalla 地線,如果用其中一條給 LPS , 唔知會點呢。各位師兄不用放毒叫我換 NCF。  我對聲音真係冇要求 ,有聲出便可以。我玩咁多條地線係有苦衷。  全因今年聽過好多套靚聲系統。 番到屋企,好似聽緊錄音帶級數的聲音,仲要係過咗帶錄出來的聲音級數。 我只求去到原裝錄音帶級數已心滿意足。

最後試插上電源處理器 Exact Power EP15A。 本來的電源線是加拿大的 Virtual Dynamic Revelation(公司已結業幾年了) 和 HiFi Tuning Supreme fuse。 因機背後空間有限。只作了一次 ABA 的測試。 結果 Valhalla 被擊退。
2016-10-24 12.04.43.jpg
2016-10-24 12.05.04.jpg

評分

查看全部評分

其實講真,如果我收到幾條,我會先將v1/v2用作電源線,相信空間大於用作地線
60兄地線已經有唔少mundorf亦係好線

另外就算頭尾插升一級到FI-28都應該有唔少提升
你朋友換晒D FI-50 NCF, 不如傾下同佢地收返幾對舊款FI-50, 我諗你朋友用完NCF 都唔會再用舊款

評分

查看全部評分

回復

Hungmo 發表於 2016-10-25 07:00
其實講真,如果我收到幾條,我會先將v1/v2用作電源線,相信空間大於用作地線
60兄地線已經有唔少m ...

基於我個人口味,我相信 Valhalla 赢唔到我其餘的電源線。我有位朋友都不喜歡 Valhalla 電源線。他寧願用舊款 Shunyata Python Alpha。

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2016-10-25 07:05
基於我個人口味,我相信 Valhalla 赢唔到我其餘的電源線。我有位朋友都不喜歡 Valhalla 電源線。他寧願用 ...

我雖然係蛇王FANS, 但都好鐘意用VALHALLA做電線, 其實以VALHALLA的價位來說, 佢的性格都幾突出.

依家唔知二手幾錢呢?
回復

racewong 發表於 2016-10-25 08:19
我雖然係蛇王FANS, 但都好鐘意用VALHALLA做電線, 其實以VALHALLA的價位來說, 佢的性格都幾突出. ...

我睇 hiendy 三年前的二手買賣。 原裝 2米成交價$13000。北美州的 Valhalla 二手價, 十年來都差唔多,真係好保值。
回復

eds60 發表於 2016-10-25 08:28
我睇 hiendy 三年前的二手買賣。 原裝 2米成交價$13000。北美州的 Valhalla 二手價, 十年來都差唔多,真 ...

我之前最高峰係CDP & PRE-AMP都用VALHALLA PC, 果時試過, 2M真係最好聲.
回復

Hungmo 發表於 2016-10-25 07:00
60兄地線已經有唔少m ...

我對聲音真係冇要求 ,有聲出便可以。
回復

henrykee 發表於 2016-10-25 09:32
我對聲音真係冇要求 ,有聲出便可以。

henrykee兄:預祝升級戰神地線成功
回復

eds60 發表於 2016-10-25 08:28
我睇 hiendy 三年前的二手買賣。 原裝 2米成交價$13000。北美州的 Valhalla 二手價, 十年來都差唔多,真 ...

60兄:V2出了後!V1啲二手價已經有輕微下跌!現在大約是$1300美金

評分

查看全部評分

回復

60兄可以試試短線,成本低好多,效果起碼有長線九成以上,最重要係前面可以駁條機線就用得,要幾長都無問題!呢個係參考古河呢做,點知效果咁好,唔分享下都難!

評分

查看全部評分

回復

diary_yuan 發表於 2016-10-27 10:15
60兄可以試試短線,成本低好多,效果起碼有長線九成以上,最重要係前面可以駁條機線就用得,要幾長都無問題 ...

多謝分享。

不過多咗2個插頭,一定差過一條過。
回復

eds60 發表於 2016-10-27 10:18
多謝分享。

不過多咗2個插頭,一定差過一條過。

所有我先會講九成效果,不過用戰神做既話效果一定好過v1!一條戰神起碼可以做4-5條呢種短線,可以所有器材都用上戰神,那就不是九成的效果了。音源前後級都上戰神,那效果不是單一條長的戰神可比!
回復

diary_yuan 發表於 2016-10-27 10:15
60兄可以試試短線,成本低好多,效果起碼有長線九成以上,最重要係前面可以駁條機線就用得,要幾長都無問題 ...

張相係架巴士上面影?
回復

KS Elation is better?
回復

Valhalla 是玩 Hi Fi 電原線嘅必經之路! 不過用 2M 長度會比較正面啲。

評分

查看全部評分

回復

我依家的確係鐘意KS ELATION多D.
回復

Hungmo 發表於 2016-10-27 12:29
張相係架巴士上面影?

係!岩買完,影張相

評分

查看全部評分

回復

毒說獨話
靚線一剪斷六親,太短無灣轉。
世事多變,換位換器材有兩米,進可攻退可賣。

寧願小吃餐
線短咪咁慳
要效果除外

評分

查看全部評分

回復

FET 發表於 2016-10-28 13:26
毒說獨話
靚線一剪斷六親,太短無灣轉。
世事多變,換位換器材有兩米,進可攻退可賣。

我本打算買來做地線。 1米地線已足夠長度。

回復