新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 28111|回復: 134

[喇叭] 兩聲道坐地喇叭

Budget: within 10k
Mainly: 聽人聲
請指教, 有咩坐地喇叭好介紹
回復

Thanks first
但我只羅到一萬或以下買喇叭
回復

KEF Q500
B&W 684 S2
呢兩隻得唔得, 係咪唔arm兩聲道?
回復

BlueAuraV30 發表於 2016-11-30 01:02
Thanks first
但我只羅到一萬或以下買喇叭

Sorry, 我睇錯銀碼。
回復

用緊咩機?
回復

Elac 的 Debut Series or Uni-Fi Series 唔錯。
可上新和偉的陳列室聽聽。
回復

PhantomGTR 發表於 2016-11-30 00:59
Volent VL3.5 ~HK$85K  
http://www.volent.com.hk/index.php/products/paragon-series/vl-3-5/vl ...

果然一步到位
回復

旗艦落地箱 Q Acoustics Concept 40 $12.xK

Reviews:

What Hi Fi "5 Star !"
http://www.whathifi.com/q-acoustics/concept-40/review

重新定義C/P值
http://review.u-audio.com.tw/reviewdetail.asp?reviewid=869

超越這個價位的好聲
http://www.audionet.com.tw/thread-8018-1-1.html

來自英國的Q Acoustics繼去年大受好評的Concept 20書架喇叭後,現在則是推出了旗艦落地喇叭Concept 40。據Q Acoustics官網表示,喇叭箱體所產生的諧震是影響喇叭聲音表現的主要原因之一,大部分的喇叭製造商是使用更多的時間與金錢,加強箱體的重量、穩定性與內部支撐,以解決箱體內部諧波的問題,但Q Acoustics則是使用獨家的Gelcore技術設計,將喇叭箱體設計為獨特的「箱中箱」方式來解決諧震的問題。 Concept 40箱體有內外兩層,並在兩層箱體中間以特殊的Gelcore材料作夾層,讓內箱體的諧振傳導到外箱體時,透過中間的Gelcore材料轉換與抵消。

Concept 40前障板使用鋁材質製成,除了有美觀的效果外,還具有幫助降低箱體諧振的作用。箱體底部設有三角腳架,讓喇叭具備與地板接觸有更好的剛性,與提高性能。單體方面,Concept 40使用了2個125mm複合振膜中低音單體,搭配上超大磁鐵做為驅動引擎,以及1個25mm的軟半球高音單體,頻率響應為50Hz~22kHz,工作效率為90dB ,最小阻抗不大會低於4歐姆,是對非常容易驅動的大喇叭,用家們不需要特意去尋找擴大機來搭配。

器材規格

型式:2音路3單體低音反射式落地喇叭
單體:25mm軟半球高音單體×1,125mm複合振膜中低音單體×2
效率:90dB
平均阻抗:6歐姆
頻率響應:53Hz~22kHz
分頻點:2.3kHz
尺寸:972×170×288(H×D×W)
重量:18.5kg

回復

無心的,係我眼瞓睇錯咗 10K 做 100K......... sorry
回復

呢到d師兄, 好多高手. 一步到位, 哈哈!
小弟初玩, 自細被老豆毒, 鐘情膽機, 大過冇錢玩就唔知做咩, 買咗部Blue Aura V30i, 之後覺得冇低音, 又唔知做咩, 買咗部Demax Subwoofer 8吋加上去。之後睇多左呢到d文, 知道咁細隻喇叭點玩法都唔work, 冇高音, subwoofer難同步難配合, 台面振冇得解決, 所以想換對座地。
回復

我都覺Elac Uni-Fi Series 唔錯。
部Q Acoustics Concept 40 白色幾靚仔wor
揾曰去聽聽先, thanks much!!
問多句
KEF Q500
B&W 684 S2
呢兩隻得唔得, 係咪唔arm兩聲道?
回復

小小資料俾大家comment吓, 俾俾意見, 我要買座地喇叭, 定KEF LS50, 定全套野都要換.哈哈

Blue Aura v30 Blackline
擴音機:
輸出功率:20w每聲道
頻率響應:20Hz-20KHz±1.5dB
真空管:6n1×2,6e2×1
音頻輸入:        RCA/USB mini B/3.5mmi jack
尺寸:140×255×200mm
重量:3.5kg
喇叭:
尺寸:175×112×145mm
重量:2.5kg(每個)

Danmax DM-SUB80B 8”subwoofer
Impedance 4 0HM
Power 100W
Sensitivity 86dB
Frequency 35-150HZ
Dimension 245*245*280MM
回復

BlueAuraV30 發表於 2016-11-30 12:27
小小資料俾大家comment吓, 俾俾意見, 我要買座地喇叭, 定KEF LS50, 定全套野都要換.哈哈

Blue Aura v30 Bl ...

你也算入了门了,一万块落地喇叭的素质,无论如何你都不会满意的,相信我

Blue Aura v30 这种东西呢,你放床头晚上随便听听还是可以的,把它的功放拿出来玩落地音箱,属于瞎折腾

一套满意的落地系统,在我看来,最起码要80K往上,你还是说个总预算吧,不要限定只玩落地,书架有书架的味道,SPENDOR SP2/3R2,JBL 4312,4429等等8寸10寸12寸的书架,也可以很猛的
回復

BlueAuraV30 發表於 2016-11-30 12:27

Blue Aura v30 Bl ...

你諗住擺廳定擺房?淨係聽歌用,是嗎?
咁不如你搵 mark audio 做對 full range,夾返你部 amp 會有好好效果。如果你續用你部 amp, 唔洗諗 LS50。

評分

查看全部評分

回復

廳用, 一機多用, 駁電視, blue ray 機
個人喜好聽人聲。
回復

二手 ProAc Studio
回復

BlueAuraV30 發表於 2016-11-30 13:16
個人喜好聽人聲。

http://sound.zol.com.cn/543/5431628.html

试下这个,在香港卖多少不知道,大陆是90K RMB,100K HKD
功放解码全部集成,特别功放,三部,两部50W AB类推中高,一部400W D类推低音,设计成这样,客厅极品了
买回去只要买几根数字线,接什么都得
回復

CKKeung 發表於 2016-11-30 07:47
Elac 的 Debut Series or Uni-Fi Series 唔錯。
可上新和偉的陳列室聽聽。

Elac Debut同Uni -Fi糸列不可錯過
是TAD的Andrew Jones加盟後的超值作。
尤其Uni Fi系列
回復

BlueAuraV30 發表於 2016-11-30 13:16
個人喜好聽人聲。

你部機好難一機多用
都係配靈敏度高喇叭,全頻喇叭一般靈敏度都比較高
PhantomGTR兄建議確實正路

細座地可以搵二手ProAc D18, 15k左右,冇記錯都88db靈敏度

回復