新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 4770|回復: 21

[前級] Audio Research 前級 Reference 10 vs 6SE

各位大師兄:

請問香港有冇人用reference 10 (preamp) 呢?

它與reference 40th anniversary 是相同設計, 不同用料, 兩者聲音相近嗎?

Ref 10 vs. Ref 6 SE, 兩者聲音是否接近呢?  有冇人親自比較過呢? 分別是怎樣呢?

Ref 10, 現在(2021)在美國的MSRP是怎樣呢?  (我只搵到$30K USD, 2013); 現在香港又要多少錢呢?

謝謝賜教
好多大師兄都用緊㗎
回復

Simcity 發表於 2021-9-11 00:16
好多大師兄都用緊㗎

原來係咁!

我真的孤陋寡聞。

請問那裡有較多ref 10 (vs. 6SE) 的用家討論/分享這部ref 10的"使用心得/經驗"呢?

(我在hiendy "ARC同好會"中找不到。)

謝謝
回復

香港應該好多師兄用, 小弟加埋都買過四部 audio research前級
HiFi.Lau 師兄,不如你又分享吓你用緊乜嘢機,有乜嘢心得呀
回復

Simcity 發表於 2021-9-14 17:41
香港應該好多師兄用, 小弟加埋都買過四部 audio research前級
HiFi.Lau 師兄,不如你又分享吓你 ...

hi Simcity大師兄:
我那堆垃圾機, 冇乜好提喇, 全部係很舊款的, 例如: B&W 800, passlabs X.5 mono etc.  很多年擺左係度, 冇開機, 很浪費, 皆因某些原因退燒了。現時有少少想重新發燒, 所以, 周圍去重新學吓野....
回復

HiFi.Lau 發表於 2021-9-22 10:50
hi Simcity大師兄:
我那堆垃圾機, 冇乜好提喇, 全部係很舊款的, 例如: B&W 800, passlabs X.5 mono etc.  ...

夠BUDGET當然係上REF. 10啦.

不過新款6SE都好夠聽. 比著我再玩番ARC既話, 我都會選擇6SE
回復

racewong 發表於 2021-9-22 12:26
夠BUDGET當然係上REF. 10啦.

不過新款6SE都好夠聽. 比著我再玩番ARC既話, 我都會選擇6SE ...

多謝鎗王兄.

其實ref 10 和 6SE, 香港行貨, 最後到手價, 而家要預多少budget呢?  thz
回復

Audio Research Ref 10, 6SE, both very nice c hing!!
Previously used Audio Research LS25, Ref2 MK2, Ref3 & Ref5, all perform with flying colors!!
回復

Simcity 發表於 2021-9-22 18:15
Audio Research Ref 10, 6SE, both very nice c hing!!
Previously used Audio Research ...

Simcity大師兄:
請問你現在轉玩Ch-precision 原子粒機, 不玩膽機了嗎?  為什麼呢?

我心中一直有一個問題:  理論上, 使用全新膽由第一日起, 便開始漸漸衰聲下去, 直至某一天你忍受不了, 就要換膽。換言之, 我只得很少很少時間在聽到器材的top performance。
回復

Lau 師兄,其實膽機同石機我都一樣喜歡,大家嘅表現能力唔同,各有各嘅magic,近年我轉用CH precision石機,但仍然保留兩部膽前級
This was my Audio Research Ref 3 back in year 2008, together with conrad johnson Act 2 tube preamp
回復

Simcity 發表於 2021-9-24 05:49
Lau 師兄,其實膽機同石機我都一樣喜歡,大家嘅表現能力唔同,各有各嘅magic,近年我轉用CH precision石機 ...

你仲KEEP住部REF5?
回復

ARC Reference 40th Anniverary 我有用過,之後又換了 Reference 10 用了幾年,Ref 40th 和 Ref 10 聲底是差不多,Ref 40th 是比較厚聲一點又慢一些,Ref 10係爽快和高清一類。

江湖傳聞,Ref 40th 的 coupling capacitors 即4個白色可樂罐咁大的電容使用壽命有限,如果要更換就幾麻煩。

Ref 10的低音能量是比 Ref 6 強,Ref 6SE 我未聽過,所以不能評論,但 ARC 前級換了靚膽表現會三級跳,我相信用 Ref 6SE 加靚膽的表現已非常不錯,要全面贏它要用上幾十萬級數的前級。如果可以攻頂就梗係直上 Ref 10啦。

評分

查看全部評分

回復

ThomasLi@FB 發表於 2021-9-25 18:48
ARC Reference 40th Anniverary 我有用過,之後又換了 Reference 10 用了幾年,Ref 40th 和 Ref 10 聲底是 ...

小弟用ARC Ref 3多年,一直用開普通膽,請問有什麼膽可以升級?
回復

ThomasLi@FB 發表於 2021-9-25 18:48
ARC Reference 40th Anniverary 我有用過,之後又換了 Reference 10 用了幾年,Ref 40th 和 Ref 10 聲底是 ...

要配齊咁多支matched 嘅6H30DR有啲難度,
回復

Ply3308 發表於 2021-9-25 20:24
小弟用ARC Ref 3多年,一直用開普通膽,請問有什麼膽可以升級?

換支舊版 Tung Sol 6550,馬上升級。

最靚係黑屏,但已很貴,灰屏也不錯,灰屏有滑屏和開孔屏之分,已滑屏更好聲,我全部都聽過、玩過,請睇番我這貼文。

https://www.hiendy.com/hififorum ... hread&tid=91460

評分

查看全部評分

回復

ThomasLi@FB 發表於 2021-9-26 11:06
換支舊版 Tung Sol 6550,馬上升級。

最靚係黑屏,但已很貴,灰屏也不錯,灰屏有滑屏和開孔屏之分,已滑 ...

感謝分享,希望有機會試。
回復

Ply3308 發表於 2021-11-20 00:49
感謝分享,希望有機會試。

一定要搵到支黑屏呀...真係好毒架.
回復

現在可到香港那店試聽ARC ref 6SE、LS-28SE、ref 10 呢? (雅詠暫時不能供客人試聽這幾款型號)
回復

HiFi.Lau 發表於 2022-3-29 15:34
現在可到香港那店試聽ARC ref 6SE、LS-28SE、ref 10 呢? (雅詠暫時不能供客人試聽這幾款型號) ...

因為部ARC ref 6SE喺我度...

WhatsApp Image 2022-01-06 at 17.15.34.jpeg

打比我上黎聽啦.{:5_437:}

6508 8000
回復

racewong 發表於 2022-3-29 16:13
因為部ARC ref 6SE喺我度...

{:5_103:}
回復