新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 9786|回復: 22

[解碼器] Chord Electronics 趕上潮流的 ~ QBD76HDSD DAC

朋友找來Chord新產品QBD76HDSD,當然不能放過機會家訪比較一下同舊的QBD76除了加了DSD decode外聲底,音色有沒有進步.
新一代的Chord產品由沿用多年的藍色LED陸續換上薄荷綠LED,觀感上變得更加清新.
作為家用音響改進是正面的,全套Chord放到架上綠光會比藍光看起來更舒服.
買家亦可以要求廠方配備藍色或者紅色LED來Mix and Match.

家訪屋主是Chord Blu cdt+QBD76 dac combo的用家,佢有位好鄰居手上有部新玩具76HDSD,
眼見屋主的76 dac都用左好幾年,同部新款都相隔左兩代睇泥都係時候,借D倚好唔覺意咁就放低部Dac在佢門口.

雖然我唔係Chord的用家,但係身邊有幾個朋友都係Chord owner,有兩位重係全套Chord西裝.
對於Chord的性格都心裡有數,當中數碼方面的產品係我最喜歡,由入們Chordette series去到Reference series, Dac chips都係Chord自家編寫而不是從外面買Dac chips組裝,76HDSD加入DSD decode,但是在網上找不到DSD chips的資料,唔清楚是否同樣是自家產品.

QBD76與QBD76HDSD的直接比拼,聲底上大家都是同一家人,取向是淡味,高解像,主體到背景的detail都很足夠.
新款76HDSD總括各方面大概有10~15%的提升,主要是寧靜度,尾音,音牆,密度,顏色更加豐富這幾方面的提升.
但是比拼中,舊76的圓滑度,幼細度有些情況比新款更好,可能是新機只得數十小時break in時間不足的影響.

DSD playback方面,我簡單預備了mac air安裝audirvana接上usb去76HDSD.
76HDSD有一個比較獨特的接駁方法,不是一般Usb A to B頭,在dac的機背有一個4 pin的Lemo頭用來接收192kHz的訊號,
跟機已有一條Lemo to Usb cable,對於一些喜歡更換Usb cable較聲的朋友此部份樂趣減少了.
一行4人都不是Cas的用家,只用一部mac簡單播放dsd file當然不能完勝Blu cdt.
但是dsd files有著比redbook cd更高容量優勢,在密度,高低伸延,sound stage都是能分辨的優勝.

總結:
有如我的heading"趕上潮流",Chord加入DSD decode,但是192kHz max的方面令我有些失望,
DSD64跟DSD128聽感在層次上已經有明顯分別,在大家期待著DSD256來臨的時候,192k就只能解下喝.
但主要工作拍擋是Blu cdt的時候,76HDSD絕對是一部很稱職Dac.

評分

查看全部評分

回復

個樣好靚咁咼
回復

幾多銀入手
回復

gundamfix2005 發表於 2013-5-27 12:59
幾多銀入手

我唔係玩chord的,
朋友借返來的玩具,照計佢9x9會upgrade.
回復

流口水
回復

好精緻!
回復

更新report在#1
回復

CeLicA 兄,
謝謝分享, DSD USB DAC 真係大勢所趨。
回復

我都中左呢部既毒.. 價錢可人, 聲音動人, 制式驚人, 係條USB嚇親人..
回復

感謝分享,Chord 嘅外型設計非常獨特,喜歡與否就就見人見至,音式方面就看看是否啱自己口味了。
回復

4方X牌是篇程IC, CHORD 有心到自己開發 DAC??  OR 是D TO D 呢?

另外一橫一直大IC, 唔知有乜用.
回復

kachow 發表於 2013-5-28 09:42
我都中左呢部既毒.. 價錢可人, 聲音動人, 制式驚人, 係條USB嚇親人..  ...

唔知用usb converter 用aes ebu 直入咁玩會點呢?
回復

kachow 發表於 2013-5-28 09:42
我都中左呢部既毒.. 價錢可人, 聲音動人, 制式驚人, 係條USB嚇親人..  ...

Kachow兄,記得你都是前Blu+76HD用家,
新款價錢加DD,加左dsd decode作為cas入門,
對於主要聽cd的用家都幾arm洗ga.
回復

t1174 發表於 2013-5-28 12:08
4方X牌是篇程IC, CHORD 有心到自己開發 DAC??  OR 是D TO D 呢?

另外一橫一直大IC, 唔知有乜用. ...

dac chips一直都係chord自己做的,
今次dsd chips又刷走埋ic上面的字有可能唔係自家編制.
回復

CeLicA 發表於 2013-5-28 12:38
dac chips一直都係chord自己做的,
今次dsd chips又刷走埋ic上面的字有可能唔係自家編制. ...

如果係咁,十成唔係自己做
回復

CeLicA 發表於 2013-5-28 12:36
Kachow兄,記得你都是前Blu+76HD用家,
新款價錢加DD,加左dsd decode作為cas入門,
對於主要聽cd的用家都幾a ...

我其實已經好心儀佢..  一聽DSD真係好醒神.. 不過真係想搞搞條USB..
回復

有冇佢條lemo to usb 看看??
回復

kachow 發表於 2013-5-28 13:55
我其實已經好心儀佢..  一聽DSD真係好醒神.. 不過真係想搞搞條USB..   ...

其實我覺得淨聽cd都值得上
回復

szekt 發表於 2013-5-28 14:01
其實我覺得淨聽cd都值得上

要換USB我諗搵西門大師diy一條唔係問題
回復